אדריכלות – כל המידע על סמכויותיו של האדריכל

לא תמיד ברור האם אדריכל הוא האחראי על עיצוב או תכנון המבנה. אז מהם תפקידיו של האדריכל, מהן המגבלות שלו – ומה הוא בכלל עושה? הישארו עמנו. 

לפני הכל – חשיבות תכנון המבנה

תכנון מבנה מתגלה כבעל חשיבות מכרעת. אולם, מעבר לתכנון עליו חושבים באופן אינטואיטיבי, הוא תכנון המבנה אשר מצוי בידיו של מהנדס התכנון, עולה תפקידו של האדריכל כבעל חשיבות מכרעת. 

תכנון אדריכלי, בהגדרה, הוא עיצוב ותנכון חללים ומבנים שונים. מעבר לאספקט האומנותי שיש במקצוע, הדבר נוגע גם ברמה הפרקטית, שכן אדריכל איכותי יוכל לנצל את כלל היתרונות שעומדים לבית או למבנה מסוים, רק על בסיס ניצול השטח הקיים.

תפקידו של האדריכל – ליבת המקצוע

ככלל, מוכר להצביע על שלושה שיקולים עיקריים, בימים אלו, אשר מצויים תחת תפקידו של האדריכל וחשובים למדי בכל הנוגע לתכנון – סוג המבנה, ניצול השטח הקיים וחסכון אנרגטי. 

סוג המבנה ושימושיו העתידיים

ישנה חשיבות מכרעת, עבור האדריכל, לסוג המבנה אותו הוא מתכנן. לדוגמה, בעוד במרבית בתי המגורים האידאל יהיה חללים משותפים רחבים, בבנייני משרדים העדיפות תהיה למשרדים גדולים ומרווחים, שיאפשרו עבודה בחלל נעים ונוח, תוך שמירת מסדרונות מצומצמים, שכן מהווים רק מעבר.

ניצול שטחי המבנה – כי בישראל צפוף

מחירי הנדל"ן בישראל הם מהגבוהים בעולם, ולא סתם תל אביב הוגדרה כעיר היקרה בעולם. משכך, על האדריכל לדאוג לנצל עד תום את הקרקע שעומדת לרשותו, זאת כדי למקסם את הרווח מהנכס הקיים.

אנרגיה – יכול לגבש חיסכון משמעותי

תכנון נכון, אשר בוצע על ידי אדריכל מקצועי, יכול לתרום רבות לחיסכון אנרגיה, הן עבורכם והן עבור הסביבה. כך, לדוגמה, שימוש בשמש יכול להביא להארה של הבית, ובעת הצורך שימוש בחלונות כפולים יכול לעשות את העובדה

אז מה בפועל עושה האדריכל?

  • בטיחות לפני הכל – לאור העובדה שלאדריכלי בניין הכשרה מעין הנדסית, לאלו סמכות לחתום, על פי חוק, על נושאי בטיחות שונים לעניין המבנה. בין היתר, ניתן למנות על אלו יציבות המבנה ברעידות אדמה, בטיחות אש ומידת היציבות של הבניין.
  • אישורי בנייה מהוועדה – האדריכל לא פעם משמש נציג החברה או הדיירים בפני הוועדה המחוזית. עם זאת, ככל שהאדריכל מעונים להגיש את התוכנית לוועדה המקומית, יש לוודא שהאדריכל בעל ההסמכה הנדרשת.
  • תפקידים נוספים – מעבר לאמורים לעיל, עולה אולי תפקידו הטכני והחשוב ביותר של האדריכל, הוא היקף המבנה אותו הוא יכול לתכנן. ככלל, אדריכל מוסמך, עם רישיון מתאים, יוכל לתכנן מבנה שעולה עד לגובה של 10 קומות. מנגד, ככל שמדובר על בעל תעודת הנדסאי בתחום, יוכל לתכנן מבנים של עד 4 קומות בלבד. בנוסף, ניתן להשתמש באדריכל לתכנון מבנים גבוהים מאלו, אך אלו ידרשו חתימות של בעלי מקצוע אחרים לעניין נושאים שונים, ובהם בטיחות, אש וכו'. 

/ 5.

מאמרים נוספים